sobota 26. března 2016

Proč je důležité mluvit s blbci

Lůza je hrozně hanlivé označení lidí. Blbci není o moc lepší. Řeklo by se nadávka, jenže ono je to tak ... 
Učitelé musí mít hroznou trpělivost. Já se pustím jednou za čas do konverzace s blby a po hodině házení hrachu na zeď je mi z nich špatně. Jenže - za prvé - když to nikdo dělat nebude, blbci mají ohromnou schopnost se v blbství utvrzovat a stupňovat ho. Postupně tak vznikne ohromné stádo pološílených blbů, schopných silou prosazovat stejně pološílené nápady. Bolševismus, nacismus, supremacismy obecně ... 
 Za druhé - je dobré vědět, že zdaleka ne každý má rozhled a že spousta lidí opravdu má problémy s logickým myšlením (resp. ano, nikdo nemá kompletní rozhled a perfektní logiku, ale u některých lidí jde opravdu o katastrofální úroveň). Fungují často na obrázky, které si spojí s jediným slovem v textu, spojeným s nějakou emocí. To je všechno, veškerá politika a schopnost volit stojí jen na tomhle.
Nestačí tím ale pohrdat a zesměšňovat to, ono je to spíš na škodu. Takových lidí bude vždycky dost, jenže pokud chcete něco změnit na čím dál absurdnější politice, budete muset začít odspoda.
Vzdělání je lékem na blbost. 
A tak se obloukem opět dostávám k České televizi. Ta totiž svou funkci vůbec neplní. Krom několika málo pořadů se vzdělávání obyvatelstva nijak nevěnuje, spíš se snaží urvat procenta sledovanosti v konkurenci komerčního tupého vysílání - komerčním tupým vysíláním.
Jenže když svou funkci plnit začne, stejně se na ní blbci dívat nebudou.
Depresivní, že?
A tak nezbývá, než aby bylo vzdělání všude, kde se na něj dá vůbec narazit. Snad i proto se začaly prosazovat všelijaké Techmánie, na ulici přístupné knihovny, dokonce piana, ...
Zázrak to neudělá, ale znamená to, že to někdo s touhle společností ještě nevzdal a i jen tenhle vliv může způsobit, že blbci nikdy vládnout nebudou. Někdy totiž opravdu stačí málo.

Žádné komentáře:

Okomentovat